Projekt POSTANI ZAČASNI SKRBNIK MALIH MAČJIH VELIKANOV

Vsako leto se v pomladnem in jesenskem času zavetišča po vsej Sloveniji soočajo s porastom števila mačk, predvsem neubogljenih osirotelih  mačjih mladičev.

Kot zavetišče želimo širše pristopili k reševanju te problematike, zato v letu 2021 organiziramo brezplačne delavnice, ki jih bosta vodili naša veterinarka Mojca in prostovoljka Katja.
 

Delavnice bodo namenjene usposabljanju prostovoljcev za osirotele mačje mladiče -''dudarčke''.
Potekale bodo v pomladnem času od MAJA do JUNIJA, točni datumi bodo sproti objavljeni na FB strani zavetišča.

 

Bodoči prostovoljci bodo tako na prijeten in poučen način spoznali delo z mladički, se naučili osnov njihove oskrbe in nege, pripomočke, ki jih potrebujejo za oskrbo, ter se navsezadnje povezali med seboj in si kasneje pomagali.

ZAKAJ SMO SE ODLOČILI ZA TA PROJEKT?

Ker mačji mladiči, pri katerih ni prisotne mame, zahtevajo kompleksno oskrbo v okviru hranjenja, odvajanja, ohranjanja telesne temperature in čistoče, preventive in zdravljenja morebitnih bolezni ter socializacije, se zavetišča in društva v teh primerih, zaradi časovne, prostorske in kadrovske stiske, pogosto obrnejo na PROSTOVOLJCE - ''nadomestne mame'', ki lahko ponudijo svoj čas in energijo, da mladičkom zagotovijo tovrstno nego.

Žal se v zadnjem času soočamo z upadom števila prostovoljcev, saj se ljudje bojijo prevzeti odgovornost za tako ranljiva bitja, bodisi menijo, da nimajo pravega znanja ali jih skrbi morebiten finančni vložek.

Žal tudi mnogokrat sprejmemo klice ali mladiče, ko ljudje dobronamerno a napačno in na nepravilen način pomagajo sesnim mladičem, kar vodil v hude zdravstvene komplikacije ali njihovo smrt.

Zato menimo, da so izobraževanja in širjenje znanja edini način, da lahko s skupnimi močmi uspešno rešimo zavržene ali osirotele mačje mladiče.
 

KDAJ BODO POTEKALA PREDAVANJA?

V načrtu imamo več terminov od MAJA do JUNIJA (petki popoldan, sobote dopoldan). Predavanje bo trajalo slabe 3 ure z do 10 udeležencev. Sprva se bodo izvajala v Zavetišču za živali Maribor, po potrebi (ali na povabilo društev) lahko tudi drugje.
Predavanje obsega 2 uri teoretičnega dela o negi mladičev in problematiki prostoživečih mačk v Sloveniji, kratko pavzo in praktičen del- prikaz nege na mačjih mladičih.

Poleg predavanja je, s pomočjo našega generalnega sponzorja Royal Canin Slovenija, v tiskani (in elektronski) obliki izšel tudi priročnik VODNIK ZA SKRBIKE MALIH VELIKANO (osirotelih mačjih mladičev), kjer boste lahko na enem mestu pridobili vse potrebne informacije glede nege in oskrbe osirotelega mačjega mladiča.

 

       

 

KOMU JE PREDAVANJE NAMENJENO IN KJE SE PRIJAVIM?

Predavanje je v v prvi vrsti namenjeno vsem, ki bi lahko kasneje, po potrebi, tudi začasno sprejeli mačje mladiče. S tem si v zavetišču želimo pridobi bazo začasnih skrbnikov s potrebnim znanjem, na katere se lahko zanesemo in jih lahko pokličemo, ko potrebujemo njihovo pomoč (običajno v pomladnem in poletnem času, za nekaj tednov).

Seveda pa se lahko predavanja udeležite tudi tisti, ki bi želeli pridobiti tovrstno znanje, saj ste morda sami aktivni na tem področju ali preko društev.

Mnenja smo, da znanja ni nikoli preveč :)


Vsi, ki vas zanima predavanje nam prosim pišite na mail: mojca.grilc@snaga-mb.si ali zavetisce.mb@snaga-mb.si

Potrudili se bomo, da vam v najkrajšem možnem času odgovorimo.
 

 

Projekta seveda ne bi bilo brez finančne podpore naših sponzorjev, ki so pripravili paket “prve pomoči“ za njihove polne trebuščke in zadovoljne ritke.

Paket vsebuje: 

 

 

 

 

Skupaj lahko z majhnim dejanjem spremenimo usodo enega bitja in mu podarimo življenje!

 

Uradne ure

Uradne ure za splošne informacije:
pon.-pet.: 8.00  - 12.00 
Sobota, nedelja, prazniki ni uradnih ur

Sprehajanje psov za sprehajalce:
pon. - pet.: 7.00 - 13.00

Sobota, nedelja in prazniki: 8.00 - 12.00

Ogledi živali in posvojitve samo po predhodni najavi:
pon. - sob.: 12.30 - 14.30 


Kontakt

Zavetišče za živali Maribor
Avtomobilska ulica 25, Maribor

T: 02 480 16 60
E: zavetisce.mb@snaga-mb.si

Dežurna tel. št.: 031-788-822


Donacije

Finančne donacije lahko nakažete na: 
Javno podjetje Snaga d.o.o. 
TRR: SI56 04515-0000-175787 
Koda namena: CHAR 
Namen: Donacija zavetišču 

Materialne donacije lahko kadarkoli predate v košaro pred vhodnimi vrati zavetišča. Tekstil sprejemamo samo po potrebi tako, da predhodno pokličite.